Nedernieuws        

 

27 september 2005

                                                                 

Maecenas 1     

 

 

René van den Berg - wil graag met volledige naam en foto in de krant vanwege zijn ontzaglijke vertrouwingwekkendheid - was in kringen rond de zogeheten paardensport (zeg: Gokken voor welgestelden, in Nederland) een bekend maecenas met een groot hart en een gulle beurs voor de drafsport. Zoals dat in Nederland gaat had hij er ook een financieel belang bij, want Van den Berg was of is een beleggingsadviseur, bij wie Gooise rijkaards een paar tonnetjes of miljoentjes in Euros kwijt konden in goed vertrouwen tegen een heel hoge rente, die hij ook prompt betaalde. Althans - tot dit voorjaar, toen de geldstroom uit Van den Berg's rijke geldbuidel stopte, en investeerders vragen gingen stellen, vage verhalen kregen, en uiteindelijk naar de rechter togen. Nu zit de man vast, met een tot nu toe vastgestelde schuld van 160 miljoen euro.

Naar het schijnt, uit de NRC, werkte hij volgens een pyramide-systeem: Hij betaalde wat rente terug aan eerdere schuldeisers uit investeringen van volgende slachtoffers, die hij weer ontmoette via renbanen, liefde voor de paardensport, en zijn verhalen over grote gegarandeerde winsten mits men bij hem investeerde.

Nu is het een feit (één van de zegeningen van de vrije markt) dat in een gewone economie de winst in de gehele economie ongeveer gelijk is, en een paar procent van de omzet van een bedrijf bedraagt, want daar zorgt de markt voor, en daarom moet je ook vanaf 4 à 5 procent minimaal op leningen betalen, en kan je je geld niet voor meer dan een paar procent bij een bank onderbrengen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar dat zijn uitzonderingen, die in het legale geval samenhangen met nieuwe vindingen, patenten, of modes, afgezien van monopolies. In het illegale geval is er natuurlijk ook veel winst, maar dat is dan vanwege diefstal, kunstroof, oplichting, of drugshandel.

De Gooise kakkers die dus vele miljoenen investeerden bij Van den Berg tegen 10% rente moeten dus op hun financieel begaafde vingertjes hebben kunnen natellen op elementaire wijze dat hun investeringen bij Van den Berg vrijwel zeker alleen zo winstgevend konden zijn als de man voorgaf vanwege diefstal, kunstroof of - zeker in Nederland! - drugshandel, maar investeerden allemaal toch in hem, en bleken een oplichter te hebben getroffen, of althans: daar lijkt het heel erg op, tenzij hij al dat geld niet had omdat een of andere cocaïnedeal niet lukte.

Hoe het zij: Drafrensport-maecenas Van den Berg zit voorlopig vast, en zijn slachtoffers vorderen tot nu maar 160 miljoen. Ik moet zeggen: Het is ze allemaal van harte gegund, want het is het loon van de misdaad of de hebzucht. Wat er precies achter zit zal wel eeuwig onbekend blijven, maar er schijnen nogal wat Gooise kakkers behoorlijk het schip ingegaan te zijn.


P.S. 9 aug 2007:
De man is uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar celstraf vanwege oplichterij.

 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail