Nedernieuws        

 

10 september 2005

                                                                 

Justitie   

 

 

Er is een behoorlijk schandaal aan de gang 'over de zaak Nienke', zoals de frase luidt. Feitelijk - zoals die feiten dan gerapporteerd worden in de media - komt het hierop neer.

Nienke was een tienjarig meisje dat nogal gruwelijk werd verkracht en vermoord in een Schiedams park. Er werd vrij snel een mogelijke dader gearresteerd, die ook vrij snel bekende, en daarna veroordeeld werd tot 18 jaar cel en TBS, hoewel hij zijn bekentenis weer introk. Een jaar geleden bekende een ander de moord en verkrachting, en daar kon ook technisch bewijs voor geleverd worden, zodat de eerste man, Kees B., vrijgelaten werd, na 4 jaar gevangen te hebben gezeten.

Ca. een week geleden werd bekend gemaakt in een actualiteiten-programma en via een zogeheten klokkenluider, dat het OM feitelijk al 4 jaar wist (of zou weten) dat Kees B. vrijwel zeker niet schuldig kÚn zijn, maar dat de OM-ambtenarij het onderzoek dat dit zeer aannemelijk maakte niet aan de rechter heeft gegeven, en natuurlijk ook niet aan de advokaat van B., zodat deze onterecht is veroordeeld. Bovendien zouden 'honderden medewerkers van het OM' (ik citeer) hier ook van geweten hebben, maar - luidt de moderne kunstfrase - 'dit onder de pet te hebben gehouden' omdat dit - aldus een gepensioneerd medewerker - 'tot de mores van ons bedrijf behoort'.

Iemand wordt schuldeloos tot 18 jaar cel veroordeeld; je weet dat hij het onmogelijk gedaan kan hebben op basis van sporenonderzoek; maar je bent een Nederlands justitieel ambtenaar, dus je houdt je mond erover, vanwege 'de mores van ons bedrijf'. (En die zwijgzaamheid dan ongetwijfeld ook heel goed voor je eigen pensioen, volgens je eigen chef en diens chef: Oppassende ambtenaren protesteren niet en nooit.)

Men schijnt er in Nederland nogal verontwaardigd over, niet onterecht, en er wordt alom beleden dat het geloof in justitie sterk verminderd is.

Ik weet zelf niet goed wat de feiten zijn (dossiers zijn bijvoorbeeld altijd selecties), maar ik weet wel dat 'de mores van ons bedrijf' in Nederland vrijwel overal zo zijn, waar het ambtenaren, bestuurders etc. betreft: Iedere ambtelijke of bestuurlijke onrechtvaardigheid, schofterigheid, schunnigheid of diefstal wordt voor eeuwig 'onder de pet' gehouden door 'de  collegaas', die allen als moreel hoofdgebod hebben 'ik ben geen matennaaier' - zeg: 'ik heb geen enkele andere normen dan conformisme en eigenbelang; ik tolereer alles van collegaas dat mij niet schaadt; meine Ehre heisst Treue.'

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail