Nedernieuws        

 

31 augustus 2005

                                                                 

Het omroepbestel en Talpa      

 

 

Eerst maar iets dat ik nogal abstract moet behandelen, bij gebrek aan TV. Het betreft het Nederlands omroepbestel en Talpa, waarover straks meer.

Het omroepbestel is nogal aan het kraken en afbrokkelen, omdat de staatssecretaris Van der Laan het anders wil, en omdat het niet meer werkt zoals vroeger, met omroepen met leden gelieerd aan politieke partijen en geloven. Je zou zeggen: De tijd is daarmee rijp voor een soort Nederlandse BBC, maar ik zie het niet gebeuren, omdat (1) er teveel onderlinge concurrentie is;  (2) er teveel commerciŽle belangen meespelen die je in het huidige klimaat niet terzijde kan schuiven; (3) er eenvoudig in Nederland de kwaliteit niet voor is - de universiteiten zijn te slecht; het taalgebruik is te slecht, journalisten in Nederland lijken meestal mislukte studenten of tienderangs afgestudeerden - en (4) Nederland is nu eenmaal erg provinciaal, en het Nederlands is in het geheel geen wereldtaal.

En dan is er nu Talpa, onder omroepbaas en vrije jongen John de Mol, multi-multi-miljardair geworden in de TV-industrie, met internationale kassa-krakers als 'Big Brother' - een soort voyeurisme voor de domme massa, naar ik begrepen heb - die nu uit zijn miljarden zijn eigen omroep heeft gefinancierd welke, na enig gedoe over de naam, nu 'Talpa' heet, en sinds een week of wat uitzendt.

Ik heb er niets van gezien, maar de NRC-recensenten zijn er niet van onder de indruk, en die van andere kranten kennelijk ook niet.

Er schijnt erg veel reclame op te zijn, ook tussen het voetballen door, en het niveau van e.e.a. is geheel aangepast aan dat van de domme massa, die immers de grote meerderheid vormt, in Onze Democratische Rechtsstaat.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail