Nedernieuws        

 

31 augustus 2005

                                                                 

Persoonlijk      

 

 

Eerst enige inleidende opmerkingen van min of meer persoonlijke aard:

A. Ik slik nu bijna 4 weken ca. 4 gram carnitine per dag, als experimenteel medicijn voor een erkende ME-patiŽnt, maar helaas doet het voor mij tot nu toe niets, niet positief, en ook niet negatief. Ik had dat heel graag anders gezien, omdat ik geen hulp krijg maar wel hulp nodig heb, dus die mijzelf moet geven indien mogelijk. Nu, tot nu toe blijkt dat niet mogelijk.

B. De afgelopen maand heb ik me voornamelijk bezig gehouden met in bed liggen in de hoop dat het beter wordt en met het redigeren van mijn noten bij Hume's Enquiries. Dat zijn er twee: Enquiry concerning Human Understanding en Enquiry concerning the Principles of Morals. Het zijn beide filosofische klassieken en ik ben blij dat ik er in geslaagd ben eerste versies van de tekst en van mijn noten erbij voor mijn site te prepareren.

Over mijn noten ben ik redelijk tevreden, en ze zijn zowel origineel als bij mijn weten nieuw, maar ik ben geen Hume-specialist. Ik weet echter wel genoeg van specialisten in X om te weten dat men dat pleegt te worden uit gebrek aan eigen talenten, dus ik vermoed niet dat ik veel van de inhoud of teneur van mijn noten terug zal vinden bij de specialisten in Hume.

C. Trouwens.... waarom maak ik dit soort edities van filosofische klassieken met mijn noten? Er zijn een aantal redenen voor, waarvan de belangrijkste waarschijnlijk is wat mijzelf en mijn mogelijkheden betreft dat ik niet de energie en niet de gezondheid heb voor iets beters, en dit soort dingen tussen de moeheid en de pijn door kan blijven doen naar vermogen. Ik zou ook liever origineel eigen werk produceren, en heb ideeŽn en notities genoeg daarvoor, maar niet genoeg gezondheid, die ik o.a. nodig heb voor het bezoeken en doorlopen van bibliotheken.

Een andere belangrijke reden is dat ik op mijn 20ste bedacht dat ik dit soort behandeling van belangrijke teksten - zeg: Geef de hele tekst of in ieder geval alle becommentarieerde citaten eruit en schrijf er een commentaar op dat er diep en serieus op in gaat - een heel juiste aanpak vind voor filosofie, terwijl dit met de opkomst van html inclusief html-edities van de klassieke teksten ook doenbaar is geworden.

De redenen waarom niemand anders het doet (bij mijn weten) zijn kennelijk (1) dat op universiteiten werkzame filosofen veel meer eigenbelang en carriŤrebelang hebben bij het publiceren van eigen stukjes in vakbladen, want hoe meer stukjes hoe meer kans op een - vervolgde of vaste of betere - aanstelling bij een universiteit en (2) dat de overgrote meerderheid aanmerkelijk meer moeite met schrijven heeft dan ik en (3) dat de meerderheid eigenlijk niet veel bijzonders of eigens of origineels te melden heeft over de klassieke filosofische teksten, ŗls ze die al gelezen hebben, wat in mijn ervaring ook al een groot 'ŗls' is.

Ik vond het wel aardig op een gegeven moment te vinden dat mijn commentaren bij Leibniz in ieder geval interessant genoeg worden gevonden door specialisten op dat terrein om gelinkt te worden, zowel in Europa als Japan. 

Maar goed - omdat ik dus nogal veel tijd moe in bed heb doorgebracht en overigens bezig ben geweest met Hume is deze Nedernieuws gebaseerd op nieuws en kranten van de afgelopen weken.

 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail