Nedernieuws        

 

8 juli 2005

                                                                 

Nederlandse doden 

 

 

Ook in het verband van Neerlandse doden, maar dan wat algemener:

Ik lees in een kop van de NRC van 4 juli dat er "In 2004 vier zelfdodingen per dag" zijn in Neerland, en dat "In 2004 hebben 1514 inwoners van Nederland een eind gemaakt aan hun leven. Met gemiddeld vier zelfdodingen per dag, is dit 1 procent van het totaal aantal overledenen in Nederland (circa 370 per dag)".

Andere cijfers over dit onderwerp? "Bij mannen die zelfmoord plegen is de gemiddelde leeftijd 47,6 jaar, bij vrouwen 51,5." En "Tweederde van de zelfmoordenaars is man." Verder zijn er percentueel meer zelfmoorden in grote gemeenten (gedefinieerd als: met 100.000 inwoners of meer) en is het zo dat "De gemeente Groningen ligt met 16 zelfmoorden per 100.000 inwoners 60 procent boven het landelijk gemiddelde".

Er staan nog meer cijfers in het artikel, en er staat een grafiek met staafdiagrammen bij waar de journalisten de kop boven hebben geplaatst "Meeste zelfmoorden op middelbare leeftijd". Dat is vast waar, maar als ik naar de grafiek kijk valt mij op dat het ten naaste bij normaal verdeeld is (het meeste in het midden, kleine beetjes links en rechts, steeds kleiner hoe verder van het midden), ongeveer als de bevolking per leeftijd.

Mijn eigen konklusie is dat zelfmoord in Nederland ca. 1 op de 10.000 overkomt, en kennelijk niet hoog correleert met leeftijd, en dat de vooruitgang in de automobiel-industrie het tegenwoordig waarschijnlijker maakt dat je zelfmoord pleegt dan dat je doodgereden wordt in Nederland. Progressie!

 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail