Nedernieuws        

 

24 maart 2005

                                                                 

Vice-premier De Graaf afgetreden

 Vice-premier Thom - geboortig in betere stand, en vandaar die 'h' - de Graaf is afgetreden, omdat hij z'n zin niet kreeg in de Eerste Kamer over het wijzigen van de grondwet zodat burgemeesters niet meer benoemd worden maar gekozen kunnen worden.

Dat was gisteren en vandaag Groot Nieuws in Neerland - waar je dan wel bij moet bedenken dat het feitelijk nieuws daarover heel gering is, maar er voortdurend gedn wordt alsof er groot nieuws is, en alles en iedereen aan het woord komt, maar niemand iets wezenlijks zegt, omdat vrijwel niemand iets wezenlijks weet, en de weinigen die dat wel doen - fractievoorzitters, Balkenende - omstandig en onbeschaamd staan te liegen, bij voorkeur in termen van 'achterkamertjespolitiek', waar zj, voor wie daar dom genoeg voor is, heleml niet aan doen.

Opvallend is dat de NRC in het vandaagse hoofdredactioneel artikel Balkenende zwaar desavoueert - en ik citeer nu alleen de kritiek, niet de gronden, die elementair kloppen maar er niet toe doen:

'Minister-president Balkenende (CDA) trachtte vannacht in het parlement de werkelijkheid te verdoezelen (...) Dit is een drogreden (..). Balkenende wilde dus een rookgordijn leggen over zijn ware bedoelingen (..)

Ik ga zometeen in op 's mans kwaliteiten, en nu verder met De Graaf's aftreden.

Het betrof als gezegd de gekozen burgemeester, iets wat zo vreselijk democratisch zou zijn volgens De Graaf en D'66. De vraag is natuurlijk niet of je het kan vangen onder een heel breed etiket, dat bovendien een heel vage en emotionerende term is, maar waar het goed voor is of voor kan misbruikt worden.

Nu, zelfs de PvdA had door, althans dat deel dat in de Eerste Kamer zit, dat onder de bestaande omstandigheden een gekozen burgemeester (die dan ook nog eens zijn eigen wethouders zou mogen aanstellen, en zogenaamd zou 'gecontroleerd' worden door de gemeenteraad, wat onder de bestaande omstandigheden al puur fictie is) een goede kans maakt een populistische volksmenner te zijn.

En verdomd: Er stond een artikel in de NRC van een paar dagen geleden, ondertekend door de publieksmenner van de PvdA die daar verkiezingen organiseerde, en Rob Oudkerk, die allebei zeer vr een gekozen burgemeester zijn, want Oudkerk zou zo vreselijk graag als burgemeester van Amsterdam de junkie-hoeren op de Thamesweg bezoeken en betalen uit de gemeentebelastingen, onderwijl jodelend over 'mijn joodse identiteit, al heb ik het geloof niet', want zo is die man nu eenmaal.

Dus moet ik je nu meedelen - nogal tot mijn grote verbazing - dat o.a. Senator Ed van Thijn een stokje heeft gestoken voor de plannen van De Graaf die Oudkerk heel wel mogelijk volgend jaar burgemeester van Amsterdam zou hebben gemaakt, want Het Volk is dom, mundus vult decipi, en Oudkerk kan drie dingen hl goed: liegen, cocane snuiven en hoeren lopen, en ik vermoed dat Van Thijn en Cohen 'm niet mogen, want anders zou hij er ng zitten c.q. niet zo tegengehouden zijn het hoofdstedelijk pluche te beklimmen.

Je begrijpt ook dat de positie van de regering nu een beetje wankel is, met een weggelopen vice-premier, en nogal wat kinnesinne tussen D'66 en andere partijen. Wat eruit komt is twijfelachtig. Enerszijds is er veel voor een val van dit kabinet, waar ik zelf ook op hoop, omdat ik het een zeer slecht kabinet vind, met een afbraakbeleid van de sociale voorzieningen, en een opbouwbeleid van de fundamenten van een terreurstaat, en bovendien geleid door een aanfluiting van een premier. Anderszijds hebben in ieder geval de partijen die erin zitten - CDA, VVD en D'66 - alle belang bij het samenhouden van het zooitje, omdat ze zwaar op verlies staan in de peilingen voor eventuele kamerverkiezingen, waar ook Wilders nog eens tussendoor kan fietsen met Haideriaanse rhetoriek en plannen, die hier onder Ons Volk van Gewone Nuchtere Nederlanders razend populair zijn.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail