Nedernieuws        

 

17 december 2004

                                                                 

Onderwijs

 

 

Hier en daar ziet een enkeling wat er gebeurd is de afgelopen 30 jaar, en krijgt zelfs ruimte in de NRC, anders dan ik. In de vandaagse NRC schrijft een "docent vmbo-t/havo/-vwo" Van Weely onder de kop "Het onderwijs is vermoord":

"In mijn 27 jaar in het onderwijs heb ik vrijwel uitsluitend de onvoorstelbare arrogantie van megalomane managers en van het ministerie meegemaakt met als absoluut dieptepunt het functioneren van mevrouw Netelenbos (PvdA). (..)
Voor de maatschappelijke gevolgen werd al jaren door velen gewaarschuwd [nou..."velen"? - M.] en die zijn nu volop zichtbaar in de grote steden. Sinds kort heeft de ontsporing en kansloosheid van veel jongeren een nieuwe dimensie gekregen die direct het hart van onze democratische samenleving bedreigt. Het klinkt cynisch, maar gelukkig worden politici nu zelf ook rechtstreeks getroffen."

Hij heeft het feitelijk over de nivellering; de uitholling; het feit dat minstens 10% van de Nederlanders tegenwoordig functioneel analfabeet is; het feit dat Ólle zware studies vrijwel geen studenten meer trekken, en dat de studenten die er wel aankomen vrijwel niets van talen, wiskunde, geschiedenis of literatuur weten, en verteeveede mini-breintjes hebben, zelfs al hebben ze enige zelfstandige interesse levend weten te houden op de rampen die in Neerland "school" heten, en tussen het porno-surfen, breezer-zuipen en party-drugs slikken door.

Maar goed - lees mijn stukken uit de 80-er jaren. En als ik een stuk dat ik 1982 voor de UR van de UvA schreef kan vinden zet ik dat ook op mijn site, was het alleen omdat toen bijna iedereen in de Universiteits-Raad - behalve de gemachtigde namens de Kroon, die mijn hand kwam schudden en zei dat ze nog nooit iets gelezen had dat de zaak zo scherp, helder en zinnig verwoordde - over mij heenviel, en me voor "fascist" uitmaakten omdat ik .. objectief wetenschappelijk onderwijs durfde te bepleiten, en voor een hoger niveau pleitte, en tegen de politisering en demokratisering, dan doe ik dat. (Ik heb daar wel energie voor nodig om het te zoeken, of hulp in de huishouding, en die is er niet voor je broer, zoals je weet, omdat ik de gemeente van Amsterdam heb durven criticeren, en geen junk ben, en wel buitengewoon begaafd, en dat weer niet mag zeggen, in Onze Dommocratische Heilstaat van Hazes, Brood, Balkenende, Van Thijn en Netelenbos.)

 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail