Nedernieuws        

 

17 december 2004

                                                                 

Hofland

 

 

Wat die stroom van de menselijke cultuur betreft: Hofland, die eerder meende dat Nederland rijp is voor een staatsgreep, sombert vandaag door in de NRC, deze keer aan de hand van Huizinga's "Herfsttij der Middeleeuwen", dat ik ook al gelezen heb, al is het in het Engels, omdat ik het daarin toevallig ooit vond in de ramsj. (Hofland las kennelijk niets anders van Huizinga, dat bovendien relevanter is, zoals "In de schaduwen van morgen", dat ik al in 1990 noemde in mijn klachten aan B&W van Amsterdam, wat deze drugsmafia-gedogers "grievend en/of beledigend" vonden, schreven de bestuurlijke mafiosi, "en daarom gaan we niet op u in" - en dus mocht ik vergast en geterroriseerd worden, want zo gaat dat immers in Amsterdam, geheel vanzelfsprekend).

Hofland verwacht dat er duistere Middeleeuwse tijden aankomen, kennelijk, met veel grof en wreed geweld, waar Huizinga dan ook zijn boek mee begint, overigens net als Burckhardt in de 'Kultur der Renaissanz in Italien', die Huizinga minstens een beetje nagedaan heeft, wat overigens mag. Maar argumenten geeft Hofland zomin als De Hond, die meent in de Weimar-Republik te leven o.i.d., of althans dat beweert, en daarmee de kolommen van de NRC haalt, waar 't hem waarschijnlijk om te doen was. Hofland eindigt als volgt, omineus en somber:

"Na drie grote oorlogen in de vorige eeuw zijn we toe aan een nieuw tijdvak. Grote woorden. Maar let op: overal om je heen zie je het gebeuren. En in de verte klinkt iets, niet van de Verlichting maar van de Middeleeuwen, zoals door Huizinga beschreven. Nu met de modernste middelen. Ik wens u een gelukkig en veilig nieuwjaar."

Tsja. Zonder argumenten of expertise klinkt het vooral als interessant-doenerij van een journalist die niet eens de universiteit heeft weten af te lopen. Daarbij: Ikzelf heb dergelijke dingen al 25 jaar geleden gezegd en geschreven, en ook weer in 1989, en werd uitgemaakt voor 'fascist' en van de universiteit verwijderd 'vanwege uw uitgesproken gedachten', en ben buiten jou en enkele anderen nog geen Nederlander tegengekomen die daar iets op tegen had of enig probleem in zag, zoals ook vrijwel iedereen het normaal en behoorlijk en fatsoenlijk en mijn schuld lijkt te vinden dat ik met moord bedreigd ben door harddrugshandelaren met Amsterdamse burgemeesters-vergunning, inpandig gevestigd in het krot waarin ik als invalide moest overleven, waar ik ook vergast ben door mijn harddrugs handelende huisbaas.

De algemene opvatting in Neerland daarover is, evident, dat 't mijn schuld zou zijn; dat ik dan maar niet had moeten protesteren tegen de drugshandel en hun overlast, en als de miljoenvoudige doorsnee, nu en in de Tweede W.O., had moeten collaboreren, gedogen, of gewoon mee handelen, en achteraf zogenaamd in het verzet zitten; dat een burgemeesterlijke vergasser en beschermer van de heroïnehandel als Van Thijn zo'n vreselijk nobele man is, omdat-ie dat zelf zo vaak gezegd en gesuggereerd heeft; dat wie niet heel vriendelijk is over een Amsterdamse burgemeester die zichzelf "joods" noemt, al is ie atheïst, omdat dit carrière helpt maken, niet kan deugen; en dat iemand met mijn achtergrond eigenlijk óók niet deugt: Du skal ikke tenke at du er noen, en communisten - als onze ouders - "zijn landsverraders", en wie, als ik, alléén in wiskunde, logica en wetenschap gelooft, en véél intelligenter is dan de academische doorsnee of de Neerlandse media-persoonlijkheden, alleen al daarom niet deugt, niet kan deugen, en "dus" bedreigd, vergast, geterroriseerd en van de universiteit getrapt kan worden, want je mag in Nederland wel geniaal of briljant zijn, maar alléén als voetballer (Cruyff), als volkszanger (Hazes), als junk (Brood), of als "media-persoonlijkheid" (Barend & Van Dorp en gelijkwaardige consorten).

Toch? In dit verband, en ook dat van Hofland - zeg de duistere tijden die Neerland te wachten staan omdat het onderwijs al 30 jaar systematisch op alle geledingen is afgebroken, kapot gemaakt, genivelleerd, geburokratiseerd, gemassificeerd, "gedemokratiseerd" door de nationaal-socialisten van de PvdA (màg u niet zeggen: "Iedereen is gelijkwaardig", en die van de PvdA - Netelenbos, Adelmund - zijn nog een graad of wat "gelijkwaardiger" en zeker financieel hebzuchtiger, rijker, en geprivilegieerder, net als de führende socialisten onder Hitler of Stalin), waartegen alleen ik de moed had te protesteren, en wat kennelijk alleen ik met mijn o zo hoge intelligentie helder zag, al in 1966 toen ik de Havo omschreef als "onderwijs voor debielen" en naar een klassiek avond-gymnasium verkaste omdat mijn rector, die niet tegen me op kon, beweerde "Maarten is wel intelligent genoeg, maar te lui" - alsof er iets was in wat ik aangeboden kreeg dat aan mijn intelligentie kon appeleren .... het volgende puntje.

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail