Nedernieuws        

 

12 december 2004

                                                                 

Hitler

 

 

Het valt me op dat ik de laatste maanden veel geschiedenis lees, al lijkt dat overwegend toeval, en ligt dat ook aan de dikte van de gehele Gibbon. Hoe het zij, ik las een paar dagen geleden "The mind of Adolf Hitler" van een Walter Langer, geschreven in 1943 door een psychiater voor de Amerikaanse geheime dienst, en vrijgegeven in 1972.

Over het geheel genomen - en omdat ik geen groot gelover in de wetenschap der psychiatrie ben, wat nauwelijks een wetenschap is, bij gebrek aan harde data over het menselijk brein, en dus overwegend fwel kunst fwel pretentie, zo niet beide - is het behoorlijk zinnig en informatief, al zal het je niet verbazen dat Hitler behoorlijk serieus gestoord was, maar misschien wel dat hij een masochist was, die graag had dat dames op hem scheten, en zichzelf dan ook een "Scheisskerl" noemde. (Vandaar ook kennelijk de overmaat aan zelfmoordenaressen onder zijn ex-en: Het moet voor velen een schok geweest zijn, laat zich makkelijk nagaan, dat de superman geschift en pervers was.)

Ik heb er zelf redelijk wat aantekeningen over gemaakt, waar ik nog niet weet wat ik mee zal doen, o.a. omdat het makkelijk te misbruiken valt voor kwaadwillenden, en er nog nooit een meerderheid van intelligente goedwillende mensen is geweest - zoals Hitler himself verdomd goed door had, want n voordeel bij het grondig gestoord zijn is een wat betere intuitieve mensenkennis dan de doorsnee. 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail