Nedernieuws        

 

4 december 2004

                                                                 

NRC-Bijlage M

 

 

De NRC heeft een maandbijlage die 'M' heet en het meest aan de Avenue doet denken, maar dan met nog meer pretenties en gruwelijke advertenties. Er staat een als vanouds onleesbaar 'essay' in van de ex-marxist en ex-CPN'er Paul Scheffer, tegenwoordig

"bijzonder hoogleraar Grootstedelijke Problematiek aan de Universiteit van Amsterdam".

(Afgezien van een zwaar marxistiese verhandeling van Scheffer uit ca. 1980 heb ik nog nóóit een tekst van 'm uit kunnen lezen, moet ik eerlijk melden. Ik zal je er ook niet mee vervelen: Het is gebakken lucht van een Byzantijnse carrière-maker - een soort Soeslov van het Nederbestuursapparaat.)

In hetzelfde M staat een kennelijk even gruwelijk artikel over moderne top-ambtenaren, kennelijk allemaal Scheffer-klonen als het geen Foucault-klonen zijn, zoals de top-ambtenaar der Neder-top-ambtenaren - ene Weck: uiterlijk een heel griezelig type - met kaalgeschoren kop.

Ook dat artikel heb ik ternauwernood gelezen, want het is allemaal gruwelijk modieus gebral, en de fotoos van de koppen en entourages zijn al afgrijselijk genoeg: Grauwe, grijze, geboren en getogen onderkant van de middelmaat. Maar hier is de eerste alinea, als illustratie en smaakproefje:

"Eens waren de topambtenaren van het Rijk overheidsdienaren met inhoudelijke kennis. Nu moeten ze oplossingsgerichte managers worden. De nieuwe topdog is flexibel, mobiel en plakt niet aan het pluche."

NB: Dit Neerlands is geméénd, en gaat vele paginaas door, ook weer vrijwel geheel zonder kwantoren, zoals steeds gebruikelijker wordt in het Neerlands, ook in de NRC. ("Topambtenaren willen ...", "Topambtenaren denken ... " "Topambtenaren zijn...".)

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail