Nedernieuws        

 

30 november 2004

                                                                 

Geert Wilders

 

 

Ik noemde net al dat hij, volgens peilingen, even hoog als Pim in hoogtij-dagen staat, terwijl hij nog niet eens een partij heeft of is, en als van de VVD afgescheiden kamerlid (ooit "gekozen" met de reststemmen van, jawel, Jozias) in z'n uppie "De Groep Wilders" vormt.

Nu, ook hij is bedreigd, zoals ik eerder schreef (of zou bedreigd zijn: evidentie wordt er nooit bijgeleverd, en was dat wel het geval dan nog weet je niet echt wat er achter steekt), en hij gaat nu een heuse politieke partij oprichten, en is aan het rondbedelen voor geld.

Wat er van wordt zal afhangen van het tijdstip van de verkiezingen en wat er tot dan al dan niet gemoord, opgeblazen of in brand gestoken wordt, maar op het moment functioneert hij evident als De Verlosser voor minstens anderhalf miljoen van de niet bijster hoogbegaafden - en dat toch alléén op basis van een handje vol popi-kreten + dat platina geblondeerde hoofdhaar van 'm.

Ik kon z'n zwart-wit foto van hoofd + kapsel gisteren weer eens in de krant bekijken, en moest even nadenken waaraan me het deed denken totdat ik het wist: Het is het hoofd van een Russische apparatsjik onder een pruik van Marilyn Monroe, gestyled door de kapper van Beatrix, dus met veel stijfsel.

Of ie homofiel is? Geen idee, wat z'n bedreigers denken of menen te weten, die hem als "smerige poot" adresseerden, en het interesseert me au fond ook niet. Maar het blijft een echt vreemd gezicht, die apparatsjik- tronie onder die bijzonder vreemde haardos. Maar héél misschien is het gewoon leep-berekenend: Hij wilde koste wat het kost opvallen, en heeft wel eens iets vernomen over Unique Selling Points en begrepen van de reclame dat je de Nederlander in massa alleen iets wijs maakt als het bijzonder dom en plat is.

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail