Nedernieuws        

 

25 november 2004

                                                                 

Coïncidentie?   

 

 

Ik denk niet dat het veel mensen op zal vallen, al weet iedereen dat de PvdA de macht heeft in Amsterdam e.o., maar de leider van de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad heet Lodewijk Asscher, en de burgemeester van Amsterdam heet Job Cohen. Wie de carrières van de precies zo familie-benaamde Abraham Asscher en David Cohen van de toen zo gespelde Joodsche Raad in de Tweede Wereldoorlog onbevooroordeeld door Nederlands chauvinisme wil nagaan kan dat doen in "The Holocaust Encyclopedia" bezorgd door W. Laqueur.

Ik citeer de eindregel van het lemma "Joodsche Raad":

"After the war some leading members of the council were accused of having collaborated with the Germans. See NETHERLANDS".

En ik dank het aan de ijdelheid van Rob Oudkerk dat zijn vader of grootvader daartoe behoorde, naar Oudkerk's mening "niet terecht", al meen ik uit zijn woorden op te maken dat deze Oudkerkse voorouder wèl veroordeeld werd, dus wèl terecht volgens de rechter. 

Ik registreer het maar tegen de achtergrond van wat onze ouders en grootouders in de Tweede Wereldoorlog deden, en hoe ikzelf er in Amsterdam, "bestuurd uit naam van de idealen van de Februaristaking" aan toe ben. Als het inderdaad allemaal familie is, zoals wij zonen en kleinzonen zijn van onze voorbeeldige ouders en grootouders, dan is de coïncidentie behoorlijk interessant, en suggestief over genen, moraal en ambities.

Overigens, voor het juiste perspectief: Lodewijk en Job hebben het moeilijk op dit moment, maar hun positie is niet voor een honderdduizendste zo moeilijk of gevaarlijk als die van Abraham en David, en die "honderdduizend" kan precies gemotiveerd worden op basis van het aantal dodelijke slachtoffers, bijvoorbeeld.

En "The Holocaust Encyclopedia" is een goed uitgevoerde studie en weergave van een gruwelijke geschiedenis, met een flink aantal deugden, waaronder een eerlijkheid en nauwkeurigheid over Nederland tussen 1940 en 1945 die ikzelf in Nederlandse bronnen zelden of nooit aantrof. Trouwens, omdat ik ook daarover schreef: De medewerkers van deze encyclopedie hebben evident geen hogere mening over Goldhagen dan ikzelf, want hij is geen medewerker, en wordt alleen zeer terloops en zeer kritisch genoemd.

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail