Nedernieuws        

 

18 november 2004

                                                                 

IQ en Amerikaanse verkiezingen

 

 

Er staat ook een stukje over IQ-cijfers en de aanhang van Bush en Kerry. Er blijkt op het internet een valse tabel rond te waren waaruit zou blijken dat alle meer intelligente staten voor Kerry stemden, en alle meer domme staten voor Bush, hetgeen op zichzelf een uitstekende verklaring voor de winst van Bush oplevert, ook naar mijn mening. (Het is niet precies Nedernieuws, maar past wel in het kader van het menselijk hoofdprobleem: de menselijke domheid.)

Maar de cijfers zijn vals, en het is een canard, en het is nagerekend en blijkt niet te kloppen, althans met de cijfers die bij de narekening gebruikt werd. Trouwens... de SAT-scores van de presidentskandidaten worden ook opgelepeld, en het blijkt - si c'est n'est pas un canard aussi - dat Kerry scoorde overeenkomstig een IQ van 122 en Bush van 124.

Ik scoor een stuk hoger, maar het toont ook weer eens aan dat een hoog IQ op zichzelf niet veel zegt, wat vooral af te leiden valt uit het IQ van Richard Feynman, die ongetwijfeld een geniaal natuurkundige was, en zeer veel intelligenter op vrijwel ieder terrein dat je kunt noemen - afgezien van liegen voor TV-camera's - dan Kerry of Bush. Het IQ van Feynman was 123, volgens zijn biografie getiteld "Genius", van James Gleick.

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail