Nedernieuws        

 

16 november 2004

                                                                 

Pim de Grootste

 

 

Er waren gisteren KRO-verkiezingen in een KRO-TV-programma van

"De Grootste Nederlander"

en Ons Folluk fan Tsjempions heeft Onze Pim verkozen als grootste Neerlander aller tijden, met de "vader des vaderlands" op nummero twee, en de vader van de AOW op nummero drie. Anne Frank - nog immer paspoortloos - werd zevende.

Pim's gelijkwaardigen in Engeland en Duitsland - gemeten door lokale gevoelens daar - zijn resp. Churchill en Adenauer, en het in eigen ogen meer weldenkende deel der natie is wat droef, terwijl de KRO vandaag laat weten, hoor ik op de radio, dat "eigenlijk" Willem van Oranje de grootste is "omdat de stemcomputer het niet goed deed".

Wat legde W.F. Hermans zijn romanheld in de mond over de katholieken? O ja: "het meest schunnige, belazerde, onderkruiperige, besodemieterde deel van ons volk" - en heel misschien ook niet helemáál eerlijk, als je dat nog mag zeggen in Neerland zonder Een Groep te beledigen of kwetsen.

Maar goed - een combinatie van massa-hysterie en toeval (moord op Van Gogh samen met KRO-onzin) is een redelijke verklaring, afgezien van al dan niet mirakels mistellende computers, behalve dat ik dat dan weer wellicht niet mag schrijven van Buruma.

(Ik hoor dat Matje Herben Ons Volk Van Champions heeft laten weten "ziedend woedend" te zijn omdat de KRO de uitslag heeft gekwalificeerd. Zijns hoogbegaafde inziens is het bij de KRO "een bananenrepubliek".)

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail