Nedernieuws        

 

15 november 2004

                                                                 

Typisch Neerlands

 

 

Er staat een HELE pagina advertentie - kosten: 30.000 euro, geloof ik - in de NRC die grotendeels Oranje is en als tekst het onverbiddellijk logische

"Ik haat haat - Nederland tolerant"

heeft, et c'est tout. Die advertentie dien je uit te knippen en op te hangen - toelichting:

"Nu is het tijd om te laten weten wat je vindt".

De paradox van de Kretenzers is al in de Bijbel te vinden ("Alle Kretenzers liegen" sprak een Kretenzer) - maar goed: In 2004 haten alle politiek correcte Neerlanders haat, met een gevoel van welbehagen in hun eigen Normen en Waarden, en gloriŰrend in hun eigen rationaliteit en redelijkheid. (Zie mijn al tijden geleden geschreven noot 1 bij hfdst 7 van "On "The Logic of Moral Discourse"")

Hoeveel duizend keer heb ik niet geprobeerd allerlei Neerlanders duidelijk te maken met logische argumenten dat de propaganda waar ze in geloven onzin is ("Als alles dan relatief is is dat toch ook relatief?" "Als iedereen gelijkwaardig is dan ben je zelf toch gelijkwaardig met Eichmann?") ... om bijna evenzovaak voor "fascist" etc. uitgemaakt te worden.

Arendt had gelijk: "The banality of evil: Failing to think". O, wat zou ik deze heilstaat van duisterdenkers, voetbalkenners, drankorgels, partydrugs, junken, mafiosi, en duizendsterangs populistische volksmenners graag verlaten!

Mij zou het weinig verbazen als de advertentie uit een regerings-potje komt. De eindregels, na het boven geciteerde "Nu is het tijd" etc. zijn: "Hang deze poster op een plek waar iedereen 'm kan zien. De initiatiefnemers streven geen politiek of religieus doel na."

O? Ook geen tolerantie? En geen haat van de haat, ondanks dat oproepen van haat wettelijk verboden is? Hoe het zij: Je moet - als beweerder van "Ik haat haat" dan ˇˇk maar een button op je voorhoofd laten vastlassen, zou ik zeggen, met de tekst "Levensgevaarlijk stupide - handle with care!".

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail