Nedernieuws        

 

10 november 2004

                                                                 

Ter Horst 

 

 

Dan hebben we een kort berichtje over de burgemeester van Nijmegen, Guusje ter Horst, wier carrière ik heb zien aanvangen aan de UvA, waar ze hand- en spandiensten aan Jan-Karel Gevers, de man die me in 1988 van de UvA smeet

"vanwege uw uitgesproken opvattingen, ondanks de ernst van uw ziekte"

verleende van allerlei aard - en lees dat laatste zo smeuiig als je wilt. Guusje meende indertijd dat ik - die optrad voor het behoud van werkelijk wetenschappelijk onderwijs - exact daarom "een fascist" was, en is ter beloning nu burgemeesteres van Nijmegen.

Zij is een strenge meesteres:

"Burgemeester G. ter Horst (PvdA) van Nijmegen waarschuwt voor teveel tolerantie tussen verschillende bevolkingsgroepen. Zij vindt dat openstaan voor elkaar niet alleen luisteren en begrijpen betekent, maar ook kritiek hebben, aansporen en elkaar de maat nemen. Dat zei Ter Horst gisteren aan het begin van een stille tocht door het centrum van Nijmegen, die was georganiseerd door allochtone organisaties als protest tegen de moord op Theo van Gogh. Aan de tocht namen ongeveer 250 mensen deel."

Tsja. Op basis van welk genoten Nederlands onderwijs moet de doorsnee Neerlander of Marokkaan in Jezus' of Allah's naam het debat voeren? Ze weten in grote meerderheid weinig of niets van wetenschap, geschiedenis, maatschappij-wetenschappen, filosofie, logica of van de theologie waar ze zich eventueel fanaat op beroepen. Ze koesteren allemaal vooroordelen die ze baseren op redeneer-fouten en wensdenkerij.

Kortom: Mijn oordeel is dat het zinniger is mensen te proberen duidelijk te maken dat je niet in één samenleving kunt functioneren als je elkaars meningen niet tolereert, hoe gestoord je de meningen van een ander, in je eigen blindheid en onvolkomenheid en onwetendheid, ook mag vinden. Hier is Oliver Cromwell, die het woord richtte tot een groep Christen-fanaten:

"By the bowels of Jezus Christ! Bethinkest Thee hat Thou MAYEST be mistaken!" -

"Realiseer u dat u het mis ZOU kunnen hebben" ...

voordat u begint andere mensen te vermoorden vanwege hun meningen.

Of in Popper's termen: Tolerant tegen de toleranten; intolerant tegen de intoleranten. (Zie zijn "Open Society and its Enemies", door mij hoger aangeslagen dan zijn wetenschapsfilosofie. En de lemma's : Domheid, Mens in het Philosophical Dictionary.)

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail