Nedernieuws        

 

10 november 2004

                                                                 

AIVD

 

 

Op pagina 3 kopt de NRC groot, onder fotoos van een brandende school te Uden en toeschouwers daarbij: "Premier wil opheldering lek AIVD". Ik heb daar gisteren al wat over geschreven, en dit is weer EmPeese onzin: Hoe te controleren welke beweerde geheime staatstukken in een geheime operatie van een geheime dienst al dan niet werkelijk gelekt zijn?

Het gaat waarschijnlijk meer - afgezien van hysterie - om de positie van VVD-minister Joan Remkes, waarvan het CV gisteren in de krant stond, en die als kop van Jut binnen de regering moet gaan dienen, kennelijk, want hij is minister van Binnenlandse Zaken. Dat CV was niet veel soeps: Het betreft een Grunninger beroepsbestuurder die z'n studie economie als 25 jarige, in 1976, niet wist af te maken, en sindsdien namens de VVD in allerlei bestuurs-functies financieel goed geboerd heeft, ongetwijfeld. Toen ik het een paar jaar geleden enigszins systematisch natrok bleken véél 2e kamer-leden zo'n soort CV te hebben: Flutstudie, vaak niet afgemaakt, sindsdien hoogbetaald Nederbestuurder, en feitelijk nooit echt gewerkt in een echte maatschappelijke functie in een echt bedrijf.

Ook op pag. 3 staat voorgerekend dat je om één persoon 24 uur per dag in de gaten te laten houden (zonder verder iets te doen) door de AIVD "zijn al snel twaalf observanten per persoon nodig". De NRC voegt hieraan vooraf "Als weekenden en vakanties worden meegerekend", parceque nous sommes des Hollandais avec des droits, tu sais.

Ook BVD-agent Frits Hoekstra, die ik eerder vermeldde, komt aan het woord, met een zinnige mening:

"Het vergt een dienst van Stasi-achtige omvang om die allemaal in de gaten te houden. Duizenden ambtenaren die met een netwerk van tienduizenden informanten honderdduizenden Nederlanders in hun privé doen en laten volgen? Dat moeten we niet willen."

Sterker: Het te willen is even rationeel als vierkante cirkels willen tekenen.

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail