Nedernieuws        

 

9 november 2004

                                                                 

'In mantelpak feestend rond de lijkkist'

 

 

Dit is de kop boven het verslag van het afscheidsfeest van Van Gogh gisterenavond (maandag), voor 500 genodigde Prominente Nederlanders, allen natuurlijk "vrienden, goede vrienden of boezem-vrienden" van Van Gogh, die daar bij zijn leven heel weinig van had, naar eigen vaak herhaald zeggen, zoals de bloem der huidige natie Gerrit Zalm, Frits Bolkestein, Linda de Mol, Femke Halsema en meer dergelijken. Ik citeer de eerste paragraaf van het artikel:

""Het was een kutweek", vatte cabaretier Erik van Sauer gisterenavond de gevoelens samen van de ongeveer vijfhonderd aanwezigen op het besloten 'herdenkingsfeest' voor de vermoorde Theo van Gogh in de Gashouder in Amsterdam: "Theo vermoord. En als je de tv aanzet de hele tijd Theodor Holman in beeld.""

Kortom, je begrijpt dat het héél gezellig was. Wat dat "mantelpak" betreft: Omdat Van Gogh vliegangst had heeft hij een testament nagelaten, waarin stond dat hij de dames "in mantelpak met parelketting" wenste te zien verschijnen op het feest na zijn dood.

Waarom de kist - inclusief lijk, naar verhaald - "midden in de zaal" stond ontgaat me, tenzij het voorbeeld van André Hazes werd gevolgd. (Allebei dikke mannen met een drankprobleem populair onder populisten? Ik gis hier naar de Nederlogica, en meen dat dit gesol met lijken in kisten - als het waar is - althans strijdig was met de wet op de lijkbezorging zoals die vroeger gold.)

Verder is het enigermate interessant dat het gehele Amsterdamse bestuur - Cohen, Aboutaleb c.s. - ondanks vaak aandringen niet welkom was op dat feestje, zoals op zichzelf, gezien Van Gogh's meningen over hen, terecht was.

Er staat ook een brief van Holman over Van Gogh afgedrukt in de NRC, geschreven voor een Duits blad, naar men mag aannemen onder het adagium "de één z'n dood", maar zoals meer - weer diverse kerken en diverse moskeeën zijn aangestoken, en Rita Verdonk heeft al laten weten, ondanks Zalm's letterlijke uitspraak vrijdagavond dat "iedereen die bedreigd werd" bewaking zou krijgen, dat er géén bewaking voor moskeeën komt, en verder wordt Aboutaleb plotseling hoogst populair, als voorbeeld-Marokkaan, mag je aannemen - laat ik e.e.a. verder maar even rusten en ga over tot meer contemplatieve vraagstukken.

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail