Nedernieuws        

 

9 november 2004

                                                                 

Van Oijen

 

 

Dit is een Amsterdamse huisarts die in 1997 besloot een op sterven liggende 85-jarige vrouw, met doorligwonden, in haar eigen vuil, en in coma, uit haar lijden te verlossen. Van Oijen werd aangeklacht wegens moord, als ik het wel heb door een gristen-ziekenverpleegster.

De NRC kopt wat de Hoge Raad nu in zoveelste behandeling uitgesproken heeft

" ' Zonder verzoek is euthanasie moord' "

Uit een artikel erover lees ik dat

"Volgens het hoogste rechtscollege kan het lijden van de patiŽnte niet ondraaglijk worden genoemd, aangezien zij in coma lag en niet op pijnprikkels reageerde."

Tsja. Er valt natuurlijk iets voor te zeggen - maar ja: Ze lag in haar eigen vuil; werd niet verschoond omdat ze daarvan zou kunnen sterven en het verplegend personeel dan aansprakelijk zou kunnen worden gesteld; had veel pijn voordat ze in coma lag; had niets te verwachten behalve meer pijn; en dat ze geen pijn had omdat ze in coma lag lijkt me vooral juridische falsche Spitzfindigkeit. Immers: Wat als ze eruit gekomen was en zo nog een dag of wat had moeten liggen pijn lijden? Zou dat dan wŤl conform de Neerlandse morele en juridische normen zijn geweest?

Bovendien heeft Van Oijen het met haar kinderen overlegd. Mijn oordeel is dus dat ze wat meer juridische Spitzfindigkeit hadden moeten gebruiken ten behoeve van Van Oijen, die nu wegens "moord" veroordeeld blijft, zij het met alleen een voorwaardelijke straf. (Resultaat van dit Hoge Raads-vonnis lijkt me dan ook dat heel wat meer mensen ellendig zullen doodgaan, omdat hun arts niet vervolgd wil worden.)

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail