Nedernieuws        

 

8 november 2004

                                                                 

Van Gogh en - Abrahams en de goatfuckers

 

 

Columnist Frits Abrahams bevindt zich te New York waar hij geroepen wordt Neerland en de moord op Van Gogh te duiden aan de lokale intelligentsia:

Ik merk dat ik eigenlijk te veel over Van Gogh weet. De feiten verdringen zich in mijn hoofd. Niet dat ik hem persoonlijk gekend heb, maar ik heb hem altijd aandachtig gevolgd, nadat hij me ruim twintig jaar geleden een dreigbrief stuurde. Ik had het in een column opgenomen voor de door hem voortdurend aangevallen Leon de Winter. Van Gogh dreigde dat hij, als ik met mijn kritiek doorging, in zijn eerstvolgende film een NSB'er naar me zou vernoemen. In die periode viel hij vooral joden aan, later werden het feministen, socialisten en tenslotte moslims.
"Hij noemde moslims goatfuckers", zeg ik, "systematisch."
Samuel fluit tussen zijn tanden. "Goatfuckers! Jesus! Dat kan niet waar zijn. Dat moest je eens in Amerika proberen. Heeft niemand die knaap voor de rechter gesleept?"
"Integendeel, hij werd steeds populairder, zeg ik."

Dat is overwegend waar, en ik bezit een door Theo aan mij met handgeschreven opdracht cadeau gegeven kopie van "De Weldoener" van zijn hand, waarin vele van dergelijke boze brieven aan velen zijn opgenomen, die allemaal niet getuigen van een geheel ongestoord gemoed of grote levensvreugde. Aan de andere kant: Van Gogh werd zwaar geďrriteerd door de toenmalige grote hypocrisie van al wat links was en aan de macht was, vooral in en rond Amsterdam, en dat aan de macht gekomen was met leugens en poses over hun eigen pracht-identiteit ("joods", "socialistisch", "humanistisch", "progressief", alles gewoonlijk losgezongen van de waarheid en feitelijk in dienst van de eigen carričre).

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail