Nedernieuws        

 

8 november 2004

                                                                 

Zalm's heilige oorlog

 

 

Ik vind dat de NRC zeer terughoudend is over de stupiditeiten van zogeheten liberale bestuurders, zodat er ook in de vandaagse NRC niet veel over Zalm's vrijdag afgekondigde "heilige oorlog" te vinden is.  Ik moet Van Agt nageven dat hij gisteren op de radio was met het commentaar dat hij de oorlogsverklaring van Zalm "heel erg bizar" vond, waar ik het mee eens ben.

Maar er staat wel een klein berichtje op pag. 3 onder de kop "Kritiek op Zalms 'oorlogstaal'". Ik citeer

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen had in een reactie op de moord op Van Gogh en de dreigbrief aan Hirsi Ali die de verdachte achterliet op het lichaam van Van Gogh gezegd dat de extremistische moslims "ons de oorlog hebben verklaard". Zalm reageerde daar vrijdagavond op met de woorden: "We gaan de oorlog aan om dit soort extremisme en radicalisme te bestrijden".

Je kondigt - aangenomen dat je redelijk begaafd en verstandig bent, uiteraard - toch ook geen "oorlog" af tegen de gestoorden?

Een Moslim-spreker van de veelbesproken moskee El Tahweed zei heel terecht, al diverse dagen geleden, dat de dader "gestoord" was.

Inderdaad - en godsdienstwaanzin is van alle tijden en van alle geloven, en niet zo héél moeilijk te herkennen, tenzij je natuurlijk "Zalm" of "Van Aartsen" heet.

En wellicht speelt het een rol hierbij dat Hirsi Ali van hun club is (na niet snel genoeg omhoog te hebben kunnen klimmen in de PvdA, naar haar dunk), en Van Aartsen o zo vreselijk graag als Nieuwe Pim beschouwd zou worden, leek althans mij de laatste maanden.

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail