Nedernieuws        

 

6 november 2004

                                                                 

Van Gogh en - M.E.

 

 

In verband met vrije meningsuiting, Van Gogh en M.E. citeer ik columnist Heijne, door mij niet bewonderd, trouwens, zoals ik zal adstrueren:

"Het resultaat is een veelzeggende paradox: er wordt steeds meer gezegd, en steeds harder, en tegelijkertijd groeit het gevoel dat je niks meer mag zeggen. [N1]
  Dat dwarsboomt iedere echte discussie. Een ogenschijnlijk onschuldig voorbeeld: de Groningse professor Buunk [N2] heeft afgelopen week een interview van de site van zijn universiteit laten halen, waarin hij vaststelde [N3] dat modeziektes als M.E., whiplash en bekkeninstabiliteit psychische aandoeningen zijn. Met andere woorden: ingebeeld. De reacties waren zo hevig en beledigend dat de Groningse professor het zekere voor het onzekere heeft genomen.
  De opvattingen van professor Buunk zijn wetenschappelijk [N4], er zit geen greintje ironie in. Het is niet zijn bedoeling maar wat te roepen, zodat ME-patiŽnten hun eigen ziekte leren relativeren. Hij heeft het volste recht zijn bevindingen openbaar te maken. En de mensen die hem per e-mail schofferen en bedreigen? Die mogen ook zeggen wat ze vinden - als het de professor niet bevalt, zeggen de verdedigers van het vrije woord, moet hij maar naar de rechter stappen. [N5]

Ik hou het kort:

[N1] Het is geen paradox: Het is een truuk, ook van Van Gogh. Wie wil schelden en beledigen beroept zich graag op zijn al dan niet wettelijk bestaande "recht op vrije meningsuiting".

[N2] Professor in de sociale psychologie, naar ik het wel heb, en dus volkomen niet terzake kundig. (Zie ook eergisteren.)

[N3] Hij "stelde" niets "vast" - hij poneerde, en loog, althans over mij en anderen: Afgestudeerd met de best mogelijke cijfers, maar met te weinig energie en teveel pijn om mijn huis op te ruimen, al vele jaren. En zonder enige hulp, in Onze Nederlandse Rechtsstaat, AL DIE JAREN.

[N4] Nee. Het zijn leugens van een incompetent - al ben ik het er mee eens dat de kans dat de meeste WAO-ers in Nederland ůůk leugenaars zijn (geweest) op basis van medische statistieken veel groter is dan niet.

[N5] Nee, ik heb dat recht niet, als ik al zou willen: Ik ben ziek, ik ben moe, ik heb pijn, ik moet proberen te overleven van 440 Euro (is het nu geworden) per maand - en kan daar zeker geen advocaten van gaan betalen.

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail