Nedernieuws        

 

6 november 2004

                                                                 

Van Gogh en - De brief van Mohammed B.

 

 

Dit is het onderwerp van Het Hoofdredactioneel Commentaar (door Folkert Jensma, diep gehaat door Van Gogh, wegens een kritische hoofdredactionele mededeling tegen Fortuyn op de dag dat Fortuyn vermoord werd, overigens geschreven en gepubliceerd voordat dit gebeurde).

De titel is "Neerwaartse spiraal dreigt door brisante brief". Ik citeer de begin-regel en de eind-alinea

"NEDERLAND HEEFT door de moord op Theo van Gogh kennisgemaakt met islamitisch genspireerd extremisme.

(..)

De week die begon met de toch al schokkende moord op Theo van Gogh heeft in enkele dagen tijd een nieuwe dimensie gekregen van internationaal terrorisme, met alle implicaties van dien. En dan ook nog met een hoofdverdachte uit ons midden. Het is dan zaak scherp voor ogen te houden wat het onderscheidend kenmerk van terrorisme is: het aanjagen van een angst die de schok van gepleegde daden nog te boven gaat. Het is een psychologische oorlogsvoering waarin het grote gevaar bestaat dat overheid en samenleving zich laten meeslepen in een neerwaarts gerichte spiraal. Het vergt grote vastberadenheid zich aan de eigen spelregels te houden. Deze zijn wl het uiteindelijke doelwit van terrrorisme en verdienen alleen al [*] overeind te worden gehouden

Ik vermoed dat op "[*]" een "daarom" zou moeten staan.

Maar goed - je begrijpt de niet geheel gekke gedachtengang: Terrorisme bedoelt angst, paniek, massa-hysterie, ontregeling te veroorzaken; feitelijk lijken zowel regering als pers daarin te volgen en delen; en Folkert Jensma vindt - niks rechtsstaat, niks mensrechten, niks beschaving - dat terroristen weerstaan moeten worden omdat de "eigen spelregels" "het uiteindelijke doelwit van terrrorisme" zijn.

Onder dit Hoofdredactioneel Commentaar staan een stel citaten afgedrukt. Ik citeer

"De ene na de andere politicus stond pal voor de vrijheid van meningsuiting, maar dat is toch iets anders  dan de vrijheid om mensen tot in hun ziel pijn te doen. Columnist Remco Campert in de Volkskrant, 3 nov.

Deze mensen willen onze samenleving niet veranderen maar vernietigen. Wij zijn hun vijand. En dat hebben we sinds 1940 niet meer gezien. Jozias van Aartsen, fractieleider VVD, in NRC Handelsblad, 3 nov.

Een zeer reel gevaar is dat het publieke trauma over de moord op Van Gogh kan leiden tot een roep om meer anti-moslim beleid waarvan duizenden onschuldige vluchtelingen en immigranten slachtoffer kunnen worden. Hoofdartikel New York Times, 5 nov.

Ik ben woedend op de zwakke smoes dat Van Gogh zelf geen beveiliging wilde, omdat ik weet dat mensen die gevaar lopen - politici - beveiliging wordt opgelegd. VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali in NRC Handelsblad, 3 nov.

De vrijheid van religie, de vrijheid van meningsuiting en het antidiscriminatiebeginsel zijn [de belangrijkste kernwaarden van de Nederlandse samenleving]. Een ieder die deze waarden niet deelt, doet er verstandig aan zijn conclusies te trekken en te vertrekken. De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb, 3 nov.

Tsja. Hirsi Ali krijgt wl bewaking en bescherming bij bedreiging, talloos veel Nederpolitici ook, maar ik ben nu 16 jaar uitgelachen en gediscrimineerd in Amsterdam en Nederland, omdat ik mij weigerde neer te leggen bij bedreigingen met moord door inpandig met B&W-vergunning gevestigde harddrugshandelaars. En MIJ is in 1991 al voorgehouden, door politie-brigadier Lammert Takens, dat als me dat niet beviel, ik "maar moest opsodemieteren uit Amsterdam".

Vandaar mijn schadevorderings-eis, om dat met mijn verwoeste gezondheid ook daadwerkelijk te kunnen doen.

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail