Nedernieuws        

 

6 november 2004

                                                                 

Van Gogh en - "Radicalisering valt niet uit te sluiten"

 

 

.... luidt een artikel op p. 3 onder twee grote fotoos.

De ene is van in Lonsdale (vanwege "sd") shirts gehulde zeer kortharige jonge roepers van "de extreem-rechtse Nationale Alliantie". En wat oudere heeft ook nog een Oranje jack en een gestileerd hakenkruis ( la de Hongaarse Pijlenkruizers) om zijn nek.

Een tweede is van een berg bloemen - vooral zonnebloemen - en drank - vooral sappen, want Theo kickte op het moment van z'n moord weer eens af van de alcohol, geloof ik - voor de deur van zijn woning aan de Pythagorasstraat.

In het artikel wordt een "Mohammed is dertien jaar" opgevoerd "ook al doet de ernst op zijn baardeloze gezicht hem ouder lijken".

"Mohammed heeft op zijn jonge leeftijd al enkele diepgewortelde opvattingen. Zoals over de moord op Theo van Gogh. Die veroordeelt hij, zegt hij, "Maar de cineast vroeg er met zijn scheldkannonades op mijn religie ook een beetje om." Elke belediging van Van Gogh raakte Mohammed diep. En over homo's heeft hij ook zo zijn eigen gedachten. "Dat zijn beesten", zegt hij. Waarom? "Omdat ze beestachtig bezig zijn".

Verder over onze vriend Big Brother Ahmed Aboutaleb ing:

"De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb riep de Marokkaanse gemeenschap deze week op individuen aan te geven bij de autoriteiten bij het vermoeden "dat ze over de grens lijken te gaan". En als de mensen de "gezamenlijke kernwaarden" van de Nederlandse samenleving niet delen, moeten ze van de wethouder van Marokkaanse afkomst maar weggaan uit Nederland."

Andere "allochtonen" denken daar wat anders over:

"Met dergelijke oproepen zetten de "beroepsallochtonen" zichzelf buitenspel. Meent Ali Eddaouidi, islamitisch geestelijk verzorger in de gevangenissen en publicist. "Aboutaleb, Marokkaanse Kamerleden, voorzitters van zelforganisaties, ze weten totaal niet wat er leeft onder deze jongeren. Met hun "emotiereacties" berokkenen ze juist meer schade, waarschuwt Eddaouidi."

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail