Nedernieuws        

 

5 november 2004

                                                                 

Van Gogh en - Goghiaanse beledigingen

 

 

Ik heb zijn teksten nog niet terug kunnen vinden die hij me cadeau gaf, maar lees in een bespreking op pag. 2 over de vraag waarom "de Islamitische gemeenschap" Van Gogh niet vervolgd heeft wegens belediging:

"Toen Theo van Gogh de Joden beledigde, gebeurde het wel. Televisiepresentatrice Sonja Barend en Ronnie NaftaniŽl van het Centrum voor Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI) deden aangifte tegen Van Gogh toen hij in het filmblaadje Moviola schreef over schrijver Leon de Winter die zijn joodse identiteit misbruikte om rijk te worden, over 'copulerende gele sterren in de gaskamer' en over de 'lucht van caramel' die ontstond door verbranding van suikerzieke joden. De Hoge Raad veroordeelde Van Gogh tot een boete van duizend gulden. Dat was in 1991."

Hij had mij ook gevraagd in Moviola te schrijven, dat overigens redelijk oogde en gedrukt was, maar hooguit een paar uitgaves kende, en mij niet zinde, terwijl ik ook nooit een filmfanaat was.

Zijn advocaat toen was mr. Frits Majoor, tegenwoordig als ik het wel heb een hoge regeringsvoorlichter, naar wie hij mij ook verwezen had ca. 1985 vanwege mijn ellende aan de UvA. Maar ik kom niet uit Wassenaar, en heet geen "Van Gogh", dus nadat mr. Frits Majoor mij smakelijk lachend had aangehoord liet hij mij, opzettelijk, laf en vals vallen omdat hij mijn zaak - NB: Herhaalde verwijdering van de UvA "vanwege uw uitgesproken standpunten" - "te politiek" zei te achten. Uiteraard loog hij, wat een wenselijke eigenschap is in een regerings-voorlieger.

 

     Van Gogh 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail