Nedernieuws        

 

4 november 2004

                                                                 

M.E.    

 

 
Ik noemde net de volgende ingezonden brief, die voor mij relevant is:
"Ongefundeerde uitspraken over M.E.
 
'Geen ziekte, maar strijd om aandacht' stond boven een interview met sociaal-psycholoog Bram Buunk (NRC Handelsblad, 1 november).

Het is betreurenswaardig dat de verslaggever verzuimd heeft te vragen hoe er hij als niet-medicus toe komt dergelijke stellige maar geheel ongefundeerde uitspraken te doen over een onderwerp buiten zijn vakgebied.
 
ME/CVS, als ziektebeeld al meer dan zestig jaar in de medische literatuur beschreven en in 1992 door de World Health Organization geclassificeerd als aandoening van het zenuwstelsel, is in veel gevallen een ernstig invaliderende ziekte, waardoor, treurig genoeg, ook kinderen worden getroffen.
 
Uit onderzoek blijkt dat de beperkingen die ME-patiŽnten van hun ziekte ondervinden, zijn te vergelijken met de beperkingen van mensen die lijden aan hartkwalen, nierziekte en multiple sclerose, en soms zelfs erger zijn.
 
In het verleden werd ook tuberculose door mensen die zichzelf deskundig waanden toegeschreven aan nervositeit, een maagzweer aan stress, multiple sclerose aan karakterproblemen - totdat men de werkelijke oorzaak ontdekte.

PROF. DR. W.G. WESTSTEIJN, Amsterdam"
Ik heb nog nooit van de man gehoord, maar hij heeft gelijk - behalve dat hij niet vermeld dat het, in het WAO-verleden, ook een ziekte was die geroepen kwam voor WAO-oplichters, en dat er in Holland gedurende de WAO minimaal 10 keer meer mensen ziek heetten te zijn dan er ziek konden zijn in een epidemie, jaar na jaar.
   ME in A'dam 

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail