Nedernieuws        


21 oktober 2004

                                                                 

Rotterdam        

 

 
De illegale onderlinge steun van ex-havenbaas Scholten van Rotterdam aan wapenhandelaar etc. Van den Nieuwenhuyzen heeft nu een prijskaartje van 140 miljoen Euro, en kan nog stijgen. Er is ook een proces gaande van de oliemaatschappijen, die al sinds 1999 vinden dat zij in feite 50 miljoen Euro jaarlijks teveel betalen in extra heffingen te Rotterdam, die gebruikt worden om het container-vervoer aldaar te bestendigen.
 
Als de oliemaatschappijen gelijk krijgen van de rechter is dat een verdere schadepost van 230 miljoen Euro, minstens, en als ik me goed herinner is Rotterdam dan boekhoudkundig failliet. (Meer schulden dan reserves.)
 
Ik registreer dit soort dingen niet omdat ze mij bijzonder interesseren, maar omdat de haven van Rotterdam belangrijk is voor de Nederlandse economie, en het ook in Rotterdam een bestuurlijke puinhoop blijkt. Maar dat lijkt ook zo te zijn in veel andere Nederlandse bedrijven - Shell, Ahold, KPN, de bouwmaatschappijen, en de ambtenarij van zowel gemeentes als de staat.
 
Mijn eigen verklaring is dat de voornaamste achtergrond het morele relativisme is dat begon in de vroege zeventiger jaren:

Vrijwel iedereen van mijn generatie (en volgende) in Nederland is onderwezen en geloofde dat alles relatief is.

Dat is evident onzin, maar ook evident heel voordelig wie zogenaamd intellectueel en moreel verantwoord gewoon z'n eigen gang wil gaan, en zo gebeurde ook.

Interessant genoeg, trouwens, over het hele politieke spectrum, afgezien van enkele stijle Christenen, en ik, die nergens bij hoort, en niet in Nederland past.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail