Nedernieuws        

 

6 oktober 2004

                                                                 

Anne Frank

 

 
Het KRO maakt een TV-serie over de prangende vraag

"Wie is de grootste Nederlander?",

plaatste Anne Frank op de lijst, en vond uit dat deze vermoord werd als statenloos burger, in feite omdat Hitler's regering in 1941 alle gevluchte joden hun nationaliteit ontnam.

Prompt pleitten 7 kamerleden inclusief 2 fractievoorzitters voor de posthume toekenning van Het Neerlanderschap aan Onze Anne, zodat ze écht van Ons Neerlanders is, zoals je ongetwijfeld begrijpt, wat zonder paspoort "natuurlijk" niet zo is, voor talloos veel miljoenen.

 
Ik neem aan dat je eveneens begrijpt dat ik dit als de zoveelste uiting van de gebruikelijke totalitaire geest van de doorsnee zie, maar het is waar dat althans sommigen van dit zogenaamd edel streven ook een wee gevoel krijgen, al lees of ik hoor ik de geheel terechte term "totalitair" nergens.

Hoe het zij: Wat doet het er toe of zo iemand met of zonder Neerlands paspoort stierf? Wat is de zin van dergelijke TV-programmaas in een natie waarin vrijwel iedereen desgevraagd met een stalen smoel beweert dat "alle mensen zijn gelijkwaardig"?

 
En overigens: De reden dat dit soort maatregelen niet eerder is voorgesteld of genomen is heel eenvoudig dat de Neerlander en hun Nederregeringen tot minstens 1980 eigenlijk liever helemaal niets betaalde aan al die omgekomen joden of hun erfgenamen of nakomelingen, en een uitstekend excuus had dat niet te doen door geen enkele statenloze een Nederlanderschap te geven.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail