Nedernieuws        

 

3 oktober 2004

                                                                 

Nieuwe site en geschiedenis

 

 
Ik heb net voor het eerst iets op maartensz.org gezet dat niet bij xs4all staat: Part I van Burckhardt's "The Civilization of the Renaissance in Italy" + mijn noten erbij. I quite understand if you lick your chops and fondly pronounce 'O what a frabjous day!', of tenminste zou ik dat kunnen denken. Hoe het zij: Ik heb nog 5 delen te gaan, en vind het zinnig besteedde moeite.
 
Nog iets in het kader van historie: Ik haalde van mijn armoede afgelopen vrijdag ook de complete "The Decline and Fall of the Roman Empire" van Gibbon op in een tweedehandse driedelige uitgave van ieder bijna 1000 paginaas. Dit is zeer fraai, en ik las eerder een ca. 1000 pagina lange bekorte versie ervan, met o.a. stukken over Christendom en Mohammedanisme die een modern auteur moeilijk zou kunnen publiceren zonder aanzienlijke problemen en reputatie-schade.

Gibbon was een meester van de lopende ironische zin en 18e eeuws Engels - zoals je als ex-bibliotheek-medewerker van de British Council ongetwijfeld weet, bedenk ik, althans wat het laatste punt betreft.

 
Hoe het zij: Fraai, slim en leesbaar, alles op een manier die mijn tijdgenoten en 20e eeuwers eenvoudig niet kunnen c.q. konden.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail