Nedernieuws        

 

18 september 2004

                                                                 

Neerlandse verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

 

 
Iets anders dat voorbij flitste op de radio was de rapportage van een onderzoek naar belevenis van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid onder Neerlanders.

Antwoord:

M.u.v. universitair of HBO-opgeleiden willen Neerlanders die helemaal niet, en zweren in plaats daarvan bij collectieve aansprakelijkheid.

Jawel. Zoals je zult begrijpen verbaast mij dat helemaal niets - ik heb honderden Amsterdamse ambtenaren gevraagd of ze persoonlijke verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid hebben na mijn telefoongesprek met mr. Lisser, op mijn site, en mr. Edward Lisser is nog steeds in de top van de Amsterdamse bestuursdienst, en ik heb evenzovele honderden keren uit evenzovele Amsterdamse ambtelijke kelen aangehoord dat "Nee, die hebben Wij niet". NB het Wij, dat meestal gebruikt werd.

 
Trouwens, hetzelfde volgt uit de onderzoeken van Milgram en Kohlberg, ook op mijn site. Het is dus niet puur Neerlanderthaals, aber menschlich-allzu-menschlich, "zoals de Grote Denker Frederik N. ons leerde".
 
Maar goed. Je weet weer ietsje meer van wat je in Denemarken niet hoort. Ikzelf ben slap en lig veel in bed, en houd me overigens bezig met het PD - nu ruim 3 MB - en notities.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail