Nedernieuws        

 

18 september 2004

                                                                 

De parlementaire enquete

 

 
Hier schreef ik eerder over - het onderzoek naar de immer zeer veel duurdere gemeenschapsprojecten van miljarden dan oorspronkelijk geraamd. Het algemene antwoord daarop gaf ik je ook al: Ministers + ambtelijke top verzwijgen gegevens en manipuleren data, alles volgens het adagium dat de Kamer er toch geen verstand van heeft en alleen maar tot last is; bouwondernemers maken onderlinge prijsafspraken; en de burger betaalt de rekening via de belastingen. Het is, kortom, een heel goed systeem, voor bouwondernemers, hoge ambtenaren en ministers, want die worden er allemaal beter van.
 
O ja, er zijn in dit verband voor ambtenaren, naar zij met trots vermelden "politieke ramingen" en "technische ramingen". De eerste zijn altijd veel te laag, maar dienen voor de politieke besluitvorming, en de tweede worden geheim gehouden vanwege - spraken de Nederambtenaren met ambtelijke trots - "loyaliteit" (aan de minister of de baas).
 
Er was ook een Deen in dit nieuws: Een hoogleraar Flyvbjerg die kwam uitleggen dat het feitelijk allemaal heel prachtig en vooruitstrevend is, want dergelijke parlementaire enquetes komen elders niet voor.

Ik vermoed dat dit Deense logica is en dat meneer Flyvbjerg het ver kan schoppen in de Deense politiek.

Wat de logica betreft: Hij werd niet geciteerd over de overschrijdingen elders. Maar goed, het onderliggend argument zal wel zijn: Omdat er elders zijn nog corrupter bananenrepublieken zijn, is het hier Goed. Qed in logicam Danorum.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail