Nedernieuws        

 

3 september 2004

                                                                 

Bijklussend Nederjournaille

 

 

Het bleek enige tijd geleden dat vrijwel geheel spraakmakend journalistiek Nederland - feitelijk een man+vrouw of 25 - allemaal bijklussen, vooral op het terrein van het tegen veel geld leren liegen en zichzelf presenteren aan parlementsleden e.d. Ze hebben daar ook vaak een eigen BV-tje voor, met één of geen deeltijdmedewerker, en daar kunnen hele knappe bedragen rondgaan, varierend van tegen de 100.000 en tegen het miljoen Euro.
 
Wie dus gelooft dat er "een onafhankelijke pers" is in Nederland kan beter ayatollah proberen te worden, want de kans dat Allah bestaat is groter: Het is een groot nest van elkaar likkende en kozende media-bespelers, allemaal uit op hetzelfde: Geld en aandacht.

Trouwens, zoals je weet houd ik mezelf voor nogal bijzonder, en die aandacht-kwestie is één relevant verschil tussen mij en dat volk - zeg de hoernalisten en politieke publiekspooiers. Mij doet aandacht helemaal niets, als men mij niet begrijpt.

Ik vermeld het niet als verdienste, want ik deed er niets voor, maar als feit. Inderdaad is het ook waar dat ik sowieso niet overloop van echt of gespeeld "respect" voor anderen, wat de gedrags-wisselmunt is waarmee je elkaar sociaal beloont in Neerland.

 
NB: Dit betreft alle bekende gezichten en stemmen waar ik weet van heb, wellicht met één of twee uitzonderingen, die dan ook al op aanzienlijke leeftijd zijn en feitelijk allang binnen. En niemand van dit hele zooitje heeft ooit publiek gemaakt dat dit werk, van prepareren van parlementaire voorliegers tot misleiding van hun publiek, iets van de helft van hun inkomen, of meer, betreft.
 
Wat er nu gebeurt is dat bijv. Paul Witteman - je herinnert je hem wellicht: hij werd zeer prominent omdat hij een kuiltje in z'n kin heeft, want andere uitnemendheden ontbeert hij totaal, tenzij dat de eminentie is die hem doet excelleren in media-Neerland - allerlei neven-functies, bij-baantjes etc.

"met onmiddellijke ingang neerlegt".

En zo zijn er velen. Over een maand is alles weer bij het oude, behalve dat de B.V.tjes anders zullen heten; de prijzen voor Witteman c.s. nog hoger zullen zijn (denk aan: Eén uur "modereren" als voorzitter = 3000 Euro, ex BTW en ex reis en representatie-kosten), en dan vanwege, in zijn woorden,

"de maatschappelijke commotie".Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail